Yoga Arts Thessaloniki
Welcome to Yoga ArtsWhat is YogaWhy do itYoga Arts ProgrammeAdvice for a Yoga classWho are weContact UsSite Map
What People say...

iliananda2009.JPG
Iliananda Yoga Arts

Η εντύπωση που μας αφήνει κάτι ίσως να είναι πιο ουσιαστική

από όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, την ιστορία και τις προοπτικές ενός συστήματος,

για αυτό επιδιώξαμε να σας μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα 

αυτού που βιώνουμε καθημερινά στις υπέροχες αίθουσες στην ΧΑΝΘ.  

 

Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες σε τμήματα  Yoga Arts ΧΑΝΘ, ( 15 –70 ετών)

 

'ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ'

και μοιραζόμαστε μαζί σας τις γραπτές απαντήσεις τους...

 

·         ΜΚ

Για μένα η yoga είναι εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μου, ευγνωμοσύνη για την κάθε μέρα,  χαρά, όρεξη, γαλήνη και πολλά άλλα.  Πάνω από όλα όμως είναι ελευθερία! Ελευθερία σκέψης, έκφρασης και γενικά ψυχής!

·         ΠΠ

Είναι ένα τεράστιο παράθυρο -σαν αυτά της ΧΑΝΘ- που άνοιξα και μπήκε στην ζωή μου φως, γαλήνη, γνώση. Ένα παράθυρο που αποφάσισα να μην ξανακλείσω ποτέ.

·         ΙΡΜ

Γιόγκα για μένα είναι η συνάντηση με τον εαυτό μου, η ανακάλυψη μιας θάλασσας μέσα μου κι ο τρόπος για να την κολυμπάω. Κάθε φορά που κάνω την πρακτική μου έχω την αίσθηση ότι γυρίζω στο σπίτι μου, εκεί που είμαι καλοδεχούμενη, όπως και να είμαι. Είναι ένα σημείο συνάντησης που με βρίσκω και με ανακαλύπτω κάθε φορά

·         TM

Παρατήρηση του εαυτού μου, παρατήρηση του περιβάλλοντος, πληρότητα, κατανόηση, ανάταση ψυχής... Με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος!!!

·         ΑΤ

Ανάσα ζωής, γαλήνη σε τρικυμισμένους ορίζοντες, μια καινούρια ματιά για το κάθε τι, χαρά, ξεκούραση, αγάπη για τη ζωή, γερά θεμέλια για να αντιμετωπίσεις προβλήματα ζωής , παρελθόν προβλήματα υγείας που ήταν χρόνια καθώς και τα ψυχοσωματικά, περισσότερη ευτυχία στο παρόν, λιγότερη αγωνία για το αύριο .

·         ΞΑ

Είναι η διαδικασία η  τέχνη του να ζει κανείς ολοένα και περισσότερο στο τώρα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την κατανόηση και παρατήρηση της αναπνοής.

Τhe truth Ι am!

·         ΚΠ

Θεωρώ την yoga τον καλύτερο τρόπο γυμναστικής. Γυμνάζει το σώμα με έναν μοναδικό τρόπο !

·         ΒΦ

Προσέγγισα την γιόγκα στην αρχή ως γυμναστική, αντί για πιλάτες, κάπως έτσι το είχα σκεφτεί. Ξεκίνησα με συνέπεια, θέλοντας να τα κάνω όλα πολύ σωστά, με δύναμη και ιδρώτα και παρατήρηση και.. χωρίς να καταλαβαίνω την αλλαγή που γινόταν. Το μόνο που αισθανόμουν, ήταν πως το κορμί μου πήγαινε πίσω στο χρόνο και μου έδειχνε τον καλύτερο του εαυτό κάνοντας ότι έκανε και στα 10 του χρόνια. Στο τέλος της πρώτης χρονιάς, συνειδητοποίησα τι ήταν τελικά το "πως ρέει η ενέργεια" και πόσο ήρεμα μπορούν όλα να γίνουν με μια άλλη δύναμη.

Αν της έδινα όνομα θα ήταν η καλύτερη φίλη που μπορείς να εμπιστευτείς, θα σε ανεβάσει, θα σου δείξει το πιο όμορφο πρόσωπο σου σε καθρέφτη και κάθε φορά θα έχει κάτι ενδιαφέρον να σου πει, εμπειρίες και ταξίδια, τόσα πολλά που θα θέλεις να είσαι παρέα της όσο γίνεται περισσότερο! Το κακό είναι πως όταν απομακρύνεσαι και αφήνεις την εξάσκηση, το καταλαβαίνεις πως καλά θα κάνεις να αρχίσεις σύντομα! Δεν σου κρατάει πότε μούτρα, και αμέσως επαναφέρει τη σχέση το συντομότερο!

·          ΣΓ

Δεν μπορούσα να το πιστέψω πώς μπορείς με τη γιόγκα να ηρεμείς να έχεις τόσο καλή διάθεση και να γυμνάζεις τους μύες σου τόσο πολύ χωρίς να κινείσαι  έντονα. Έμαθα να αναπνέω και να ξέρω ότι η δύναμη είναι στην ηρεμία μας.

·         ΧΤ

Receive, Give, Play!

  • ΜΝ

Μέσα από την γιόγκα βρίσκω τον πραγματικό μου εαυτό και βγάζω στην επιφάνεια τα καλά στοιχεία του από τα οποία κάποια ήταν ξεχασμένα. Τώρα πλέον βγήκαν όλα πάλι στην επιφάνεια και χρησιμοποιούνται καθημερινά. Σε ότι αφορά το σώμα μου, είναι σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν. Νιώθω ανάλαφρη και πάνω από όλα νιώθω ότι το αγαπώ και ότι κάνω κάτι για αυτό.

  • ΦΚ

Γνώρισα τη γιόγκα σε μια περίοδο της ζωής μου που όλα ήταν μπερδεμένα στο μυαλό μου και ένοιωθα μια αδυναμία ψυχική και σωματική. Από το πρώτο μάθημα που έκανα στη ΧΑΝΘ, ένοιωσα καλύτερα. Καθάρισε το μυαλό μου... Τα οφέλη στο σώμα μου άρχισα να τα βλέπω και να τα αισθάνομαι μόνιμα σε ένα μήνα περίπου από τότε. Η γιόγκα με βοήθησε και ψυχικά και σωματικά. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά σχετικά με τα οφέλη που είδα στον εαυτό μου και στους άλλους -για κάποιο περίεργο λόγο η δική μου καλή διάθεση ένοιωθα ότι αντανακλάται και στη συμπεριφορά των άλλων...-.

·         ΓΓ

 Από το πρώτο μάθημα το 2004, φεύγοντας, ήξερα ότι γεννήθηκε μια σχέση που θα τελειώσει ποτέ! Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι υπάρχει τρόπος να γυμνάζεσαι,  χωρίς να υποχρεώνεις το σώμα σου να υποστεί πίεση, ταλαιπωρία Αυτή η τόσο διαφορετική, απαλή, στοργική και ουσιαστική προσέγγιση με βοήθησε να βελτιώσω την επαφή μου με το σώμα, το νου και την ψυχή μου.
Ευχαριστώ ότι με οδήγησε πριν 9 χρόνια στο κτήριο της Χανθ!

·         ΙΠ

Η γιόγκα για μένα δεν είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα ή ένα σύνολο πεποιθήσεων αλλά ένα καθημερινό βίωμα. Επίσης, δεν είναι ένα είδος άθλησης απλά ενδιαφέρον και εκτονωτικό αλλά μέρος της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής μου. Επιπρόσθετα, η γιόγκα δεν είναι μια προσωρινή ασχολία ή χόμπι αλλά μια συνήθεια που πιστεύω πως θα έχω για την υπόλοιπη ζωή μου.

Γιόγκα είναι αυτή η αίσθηση ενδοσκόπησης που συμβαίνει ασυνείδητα με το που πλησιάζω την Χανθ, η ανάλαφρη και διακριτική αίσθηση του σώματος με το που φοράω τα ρούχα της γιόγκα, το άδειασμα που νιώθω κατά την αρχική συγκέντρωση, η εκτόνωση και η απόλαυση της εξάσκησης, η αίσθηση του ότι ξύπνησα από τον πιο ξεκούραστο και ευεργετικό ύπνο με το τέλος του μαθήματος, η αισιόδοξη και ευδιάθετη «θερμότητα» που νιώθω φεύγοντας από το μάθημα, καθώς και η διαύγεια στη σκέψη .

·         ΕΛ

Μου είναι  πολύ δύσκολο να περιγράψω τι είναι γιόγκα για μένα, είναι σαν να πρέπει να περιγράψεις τι είναι το οξυγόνο για τους ανθρώπους. Είναι η καθημερινότητα μου, είναι ο τρόπος σκέψης μου, είναι η αντίληψη μου, είναι αυτό που πλέον ξέρω και που έχω ξεχάσει πως ήταν πριν χωρίς αυτό.

Ξεκίνησα, δεν θυμάμαι με πόσες φοβίες, ανασφάλειες και αποσκευές από το παρελθόν και μέρα με τη μέρα όλα αλλάζανε αλλά όχι εξωτερικά. Ήταν σαν να άλλαζε το DNA μου. Χωρίς προσπάθεια, χωρίς σκέψη, χωρίς προγραμματισμό και προσδοκία. Απλά και μόνο από την παρουσία μου στα μαθήματα. Τα χρόνια πέρασαν και  η γιόγκα ήταν πάντα εκεί για μένα. Εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κομμάτι μου και αυτό που αποδεδειγμένα πλέον με στήριξε σε δύσκολες στιγμές. Αν δεν υπήρχε αυτή  η σιωπή μέσα μου κι αυτό το κομμάτι μου που ανεπηρέαστο πάντα έκανε «γιόγκα» ίσως να μην είχα καταφέρει να ανταπεξέλθω και να βγω γαλήνια και δυνατή μαζί. Και δεν είναι οι ασκήσεις ή να το να καθίσεις στο μαξιλαράκι σου να κάνεις συγκέντρωση,  βρέθηκα σε καταστάσεις που δεν είχα ούτε χρόνο ούτε χώρο για να απομονωθώ -κι όμως η γιόγκα ήταν εκεί…

·         ΜΣ

Τελικά η Yoga μου δίνει ελευθερία έκφρασης, δίνοντάς μου χώρο και χρόνο. Μου επιτρέπει την δράση,  μελέτη, ενασχόληση , καλύπτοντας την ανάγκη μου για εξερεύνηση. Αλλά και συγχρόνως με αφήνει και στην ‘ησυχία’ μου χωρίς απαιτήσεις. Αποδέχεται όταν αφουγκράζομαι και απορροφώ, με ‘αγκαλιάζει’ όταν ησυχάζω και  κοιμάμαι. Δεν υποτιμά τις διάφορες όψεις της προσωπικότητας και της Ζωής. Δεν απορρίπτει τίποτα, τα θεωρεί χρήσιμα . Βλέπει Ολικά – Σφαιρικά.  Καμιά φορά αντιλαμβάνομαι τη Yoga σαν να κρατά ένα πρίσμα, έναν φακό στον οποίο διαθλάται το Φως. Από τη μια έχουμε πολλές ακτίνες , χρώματα, ποιότητες, διάφορες εκφράσεις της ζωής και από την άλλη μεριά μια δέσμη λευκού φωτός…

·         ΚΤ

 Είναι οτι και η απάντηση "τι είναι έρωτας"... αυτό που σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος... χωρίς μεγάλο κόπο, χωρίς καταναγκασμό...

·         ΔΜ

 Γιόγκα είναι η αρμονία σώματος και ψυχής.

·         ΣΜ

Ισορροπία συναισθηματική, υγεία, ηρεμία αλλά και ψυχικό σθένος, δύναμη, αποδοχή, αγάπη, συγκατάβαση και τελικά ... τρόπος ζωής!

·         ΝΚ

 Η Γιόγκα είναι ηρεμία …και η πιο ευχάριστη ώρα της εβδομάδας!

·         ΑΠ

Η  γιόγκα είναι η αποκάλυψη του κρυμμένου μου εαυτού! Αυτογνωσία λοιπόν!

·         ΕΚ

 Γιόγκα είναι η σύνδεση του μυαλού με το σώμα, η διαδικασία με την οποία αποκτούμε έλεγχο πάνω στο σώμα μας, στις κινήσεις μας, στα συναισθήματά μας.

·         ΜΜ

 Αρχίζοντας από έξω και πηγαίνοντας όλο και πιο εσωτερικά απαλλάσσουμε την ύπαρξη μας από καθετί περιττό, επιτρέποντας την κοσμική ενέργεια να ενωθεί μαζί μας, να μας καθαρίσει, να μας αναζωογονήσει και να μας θεραπεύσει.

Μπορεί κ να μας φωτίσει..!

  • ΙΒ

H Yoga για μένα είναι αγάπη, ευγνωμοσύνη, εμπιστοσύνη, συμπεριφορά, συγχώρεση. Είναι ο δρόμος για την προσωπική μου τελείωση.

 Είναι το ΕΝ και το ΟΛΟΝ .

·         ΑΕ

Από πού να αρχίσω; Από την διαύγεια και την ψυχική ανάταση; Από το πόσο χαλαρώνω; Από το πόσο γυμνάζομαι; Νομίζω πως ότι και να πω θα είναι ένα μικρό απόσπασμα από αυτό που είναι η γιόγκα για μένα και θα είναι σαν να την αδικώ… Θυμάμαι την περιγραφή που μου είχε δώσει κάποια στιγμή η δασκάλα μου ‘Η Γιόγκα είναι η τέχνη της ζωής, και η ζωή σαν τέχνη’

·         ΝΜ

Η γιόγκα είναι ηρεμία στο σώμα αλλά πιο πολύ στην ψυχή μου, -αρχίζω να καταλαβαίνω ότι οι δυνατότητες του σώματος και της ψυχής είναι μεγαλύτερες από  ότι πίστευα.

·         ΣΣ

Είναι ο ήχος και η φλόγα ενός τζακιού που μου γαληνεύει και μου ζεσταίνει την ψυχή. Είναι ένας φίλος στοργικός που του ανοίγομαι δειλά-δειλά και του μιλώ για όλα αυτά που ντρέπομαι και αγαπώ.

Είναι ο Bob Mac Ferrin που όταν είμαι χάλια για όλα αυτά που μου πηγαίνουν στραβά, αυτός μου λέει: « In every life we have some trouble , when you worry you make it double. Don’t worry  ... be happy….» 

Είναι η θάλασσα,  η γη,  ο ουρανός,  ο άνεμος,

 ο ήλιος,  το φεγγάρι  που εκδηλώνονται  με μια μορφή… της ζωής την ροή.

Ένας χορός, ένα ταξίδι. Ένα χαμόγελο στα χείλη.

Μια καρδιά που ξέρει μόνο ν αγαπά.

Η απάντηση σε μια ευχή που έκανα μια δύσκολη στιγμή.

Είναι όλη αυτή η ησυχία που εμφανίζεται ξαφνικά 

και όλα βρίσκονται στην θέση τους ξανά.

·         ΙΜ

Η γιόγκα είναι μια στοργική μητέρα με πειθαρχία που με οδηγεί στην ελευθερία.

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε και την δική σας εμπειρία από την επαφή σας με την Γιόγκα !

 

 

Σας Ευχαριστούμε! 

Νame:
Email address:
What is Yoga for You?
 
 

Yoga Arts2014.jpg